Przedmiotem projektu jest odkrywanie kultury, historii i tradycji powiatu bieszczadzkiego poprzez sztukę kulinarną i międzypokoleniowe warsztaty kulinarne. Odkrywanie, poszukiwanie informacji na temat pochodzenia charakterystycznych potraw łączymy z nowoczesnymi trendami w gastronomii, których uczą się uczniowie w szkołach – zawodowej i technikum gastronomicznym. Działalność kół gospodyń wiejskich wiąże się z podtrzymywaniem tradycji i sztuką kulinarną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Z drugiej strony młodzi ludzie uczą się zawodu wykorzystując nowoczesne maszyny, urządzenia, techniki gotowania i dekorowania potraw. Zderzając ze sobą te dwa wymiary kultury kulinarnej chcemy wywołać dyskusję na temat kultury kulinarnej powiatu bieszczadzkiego i pokazać tradycje kulinarne we współczesnym wydaniu. Międzypokoleniowe warsztaty mają na celu efekt edukacyjny zarówno dla uczniów jak i członkiń kół gospodyń wiejskich. Uczniowie, także szkół gimnazjalnych będą mieli możliwość zapoznać się z kulturą powiatu bieszczadzkiego poprzez doświadczenia ze sztuką kulinarną pielęgnowaną przez koła gospodyń wiejskich. Z drugiej strony, nowoczesna sztuka kulinarna niesie ze sobą nowinki technologiczne, przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności, trendy żywieniowe. Zderzenie tradycji z nowoczesnością ma na celu zaciekawić młodzież i zachęcić do poznawania kultury kulinarnej regionu. W realizację zadania publicznego chcemy zaangażować różne grupy społeczne, organizacje i instytucje takie jak: koła gospodyń wiejskich, szkoły gimnazjalne, Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych oraz Powiat Bieszczadzki.
Zakończył się jeden z etapów projektu – konkurs „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”, w którym uczestniczyła młodzież z gimnazjów z powiatu bieszczadzkiego. Konkurs organizowany był przez Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych.
Projekt realizowany dzięki dofinansowaniu z budżetu Województwa Podkarpackiego
oraz Powiatu Bieszczadzkiego.
Sponsorzy: