W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych realizowany jest projekt pt. „wolontariat – jestem na tak”. Inicjatywa dotyczy wsparcia dla grupy wolontariuszy – uczniów Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych. Uczniowie technikum i szkoły branżowej z ogromnym zaangażowaniem i poświęceniem włączyli się w bezinteresowną pomoc na rzecz uchodźców z Ukrainy. Zaangażowali się bardzo mocno od samego początku wojny w Ukrainie. W ramach inicjatywy odbyło się spotkanie z przedstawicielem Fundacji Bieszczadzkiej, Panią Lucyną Sobańską, podczas którego uczniowie przedstawili swoje doświadczenia i spostrzeżenia z wolontariatu. Odbyła się dyskusja na temat tego jak pomagać aby się nie wypalić i nie zmęczyć pomaganiem. W nagrodę za zaangażowanie i bezinteresowną pracę na rzecz osób potrzebujących młodzież uczestniczyła w dwudniowej wycieczce do Krakowa.
Współpraca szkoły z partnerską uczelnią z Krosna. Gościliśmy przedstawicieli z Karpackiej Państwowej Uczelni z Krosna. Pani dr Marta Pisarek razem ze studentką Katarzyną Piróg (kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności) przedstawiły zasady uprawy ziół, przypraw i warzyw w permakulturze, ich zastosowanie w żywieniu człowieka oraz sposoby wykorzystania w kuchni. Świadome odżywianie to nie tylko spożywanie bezpiecznej żywności, ale również wybór produktów, których wytwarzanie odbyło się z poszanowaniem zasobów naturalnych. Zobaczcie jakich ekologicznych postaw uczą w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych. Rośliny przyprawowe pochodzą z własnych rabat podwyższonych, woda do podlewania skrzynek permakulturowych z nagromadzonej deszczówki, a ziemia kompostowa z przyszkolnego kompostownika.
W ramach projektu pt. „cudze chwalicie – swego nie znacie”, młodzież rozwija aktywność turystyczno – krajoznawczą poprzez piesze wycieczki na terenie powiatu bieszczadzkiego.